Background
9.9.2022

KOHTELIAS UH­KAUS­VIES­TI SUOMEN MEDIALLE

Hyvä median toimittaja ja kanssaihminen. Teet osaltasi työtä, jolla on tärkeä vaikutus.

Välität ja jalostat tietoa, jolla me rakennamme yhteistä kuvaa maailmasta.


Nyt jokin tuntuu olevan vialla. Saat ehkä vihaista sähköpostia. Saat syytöksiä siitä, että sinä median edustajana olet hiljaa. Jopa väitteitä, että sinut olisi vaiennettu rahalla.

Saatat olla ymmälläsi. Ja et ehkä tiedä, mitä edes ovat ne asiat, joista et puhu. Miten vain, jotain on selvästi vialla. Ihmiset eivät tunnu luottavan toisiinsa.

Et ehkä luota, että pyrin puhumaan sinulle nyt totta ja että tähtään yleiseen hyvään.

Et enää oikein ole varma, mikä on totta. Siksi luottamus on tärkeää.


Minulla luottamus mediaan alkoi hämärtyä vuoden 21 keväällä. Odotin rokotetta kuten muutkin. Luotin mediaan ja luotin tieteeseen. Mutta uteliaana ja terveen skeptisenä ihmisenä seurasin maailmaa ja lääketiedettä covidin ympärillä monista lähteistä.

Aluksi törmäsin siihen tietoon, että tiettyjä edullisia ja vapaasti saatavilla olevia lääkkeitä ei käytetä meillä ja länsimaissa koronan hoidossa mutta silti niitä käytettiin laajalti ympäri maailmaa Intiasta Brasiliaan hyvälle menestyksellä.


Tarkistin asian lukemalla kymmeniä paikallislehtiä sekä lukuisten hyvin tätä tautia

ymmärtävien lääkärien viestejä. Nämä viestit näkyivät vain valtavirran uutisten sivussa.

Aluksi uskoin tapahtuneen erehdyksen ja puhuin asiasta tutuille ihmisille yleisradiossa syksyllä 2021. Hämmästyin, sillä he eivät tienneet asiasta mitään. Mutta he uskoivat ja kiinnostuivat ja asiasta tehtiin juttu.

1662707134969_Sami%20luottaa%20imv%20otsikko-me.jpg

Silloin uskoin, että erehdys tulisi korjattua ja nämä lääkkeet otettaisiin Suomessakin käyttöön.

Silloin syksyllä alkoi myös tulla ensimmäisiä tietoja lähetti-rna tuotteen riskeistä. Huolestuin ja yritin välittää tietoa niistäkin.  Uskoin tosiasioiden merkitsevän mutta mediassa kasvoi vastarinta ja haluttomuus käsitellä sekä näitä lääkkeitä, että lähetti-rna tuotteen ongelmia.


Vastarinta oli yllättävä. Se kasvoi kuin muuri.


Huolestuin myös siitä, että tuon median vaikenemisen muurin kasvu alkoi kasvattaa myös todellisia ja vahingollisia salaliittoteorioita. Pelkäsin niiden ennestään hajottavan yhteiskunnallista keskinäistä luottamusta.

En usko kaapumiesten salaliittoihin. Mutta uskon ihmisen epätäydellisyyteen, ahneuteen sekä korruptioon ja systeemin heikkouteen nähdä itseään sisältäpäin. 


Koska media oli hiljaa, yritin itse edes hieman ottaa selville siitä mikä on totta ja kertoa siitä ihmisille. Kasvava määrä ihmisiä, lääkäreitä, toimittajia ja huolestuneita kansalaisia ympäri maailman teki ja tekee edelleen samoin. Pyrkii jakamaan oikeaksi näkemäänsä tietoa valtavirrasta sivussa, blogeissa, substackissa, podcasteissa missä vain pystyvät. Palkkana sensuuri sekä rokotevastaisen, äärioikeistolaisen, trumpistin ja nyt uusimpana putinistin leimat.

Käytin myös paljon aikaa sen ymmärtämiseen, mistä tuo vaikenemisen muuri kasvaa.

Moni todella uskoo, että teitä toimittajia uhataan,tai että teitä maksetaan hiljaiseksi.

En usko sitä kuten en usko salaliittoja.

Totuus on monimutkainen mutta samalla aika yksinkertainen.


On aivan liian paljon informaatiota ja aivan liian vähän aikaa. Tunnistatte varmasti ongelman. Toinen yksinkertainen ja ehkä ristiriitainen syy on se, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja tahtovat tehdä varmasti oikein.


Minä haluan tehdä niin ja uskon että sinäkin haluat.  Mutta välissämme on tuo muuri ja siksi me näemme aivan eri asiat. Uskon, että muuri kasvoi informaatiotulvasta, kiireestä, halusta tehdä oikein ja hyvin sekä varmuudesta.

Ihmiset haluavat medialta varmuutta. Arvi Lindiä. Etenkin näinä hämmentävinä aikoina.

1662707243232_arvi%20lind-me.jpg

Se on tehnyt sinustakin, toimittaja, varovaisen. Olet joutunut valitsemaan mikä on dis-mis-tai ihan vaan informaatiota. Ja mistä on sopivaa ja hyväksyttyä tehdä juttu. Siksi tarkistat taustat hyvin ja luotettavista lähteistä.

Koronaan liittyvissä asioissa tarkistat tiedot THL:stä ja WHO:sta. Luotat suurten kansainvälisten mediatalojen faktantsekkaajiin. Viittaat Guardianiin, Reutersiin ja muihin vastaaviin.

Vakaa yhteiskunta tarvitsee luottamusta ja luottamusta edustaa se suurin viranomainen tai viestintätalo. Viesti kulkee näissä suurissa instituutioissa kuin ravintoketjussa. Ylhäältä alaspäin kuluttajalle, hänelle, jolle kirjoitat juttuasi.


Esitän sinulle kysymyksen.


Mitä voisi tapahtua, jos tuohon ketjuun pääsisi valhe.

Voisiko tuo valhe vahingossa kulkeutua sinun juttuusi?


Koronaan liittyvissä asioissa näin kävi yhä uudestaan.

Tässä yksi esimerkki monista. Tiettyä täysin turvallista koronaan auttavaa lääkettä esitettiin myrkyllisenä. Tarina amerikkalaisesta sairaalasta, joka joutui hoitamaan hevostahnaa syöneitä trumpin kannattajia am­pu­ma­haa­va­po­ti­lai­den sijaan, levisi suuriin lehtiin kunnes joku tajusi soittaa sairaalaan ja sai tietää ettei mitään ollutkaan tapahtunut.

Mutta juttu ehti levitä. 

Juttu kyllä oikaistiin, mutta kuka niitä lukee?

1662707345451_media%20fell%202-me.jpg

Näitä asioita sattui paljon ja ongelmana oli etenkin poliittinen kahtiajako. Me ja ne. Ja nämä erehdykset oli helppo nähdä, jos katsoi hieman siitä virallisesta viestistä sivuun.

Näin syntyy se, mitä salaliittopiirit sanovat agendaksi. Hyvästä tahdosta ja kiireestä. Tarvitaan vain pieni valheen siemen ja valhe leviää. 

Useimmat siemenet kasvoivat Yhdysvaltalaisten virastojen,WHO:n ja suurten lääkeyhtiöiden keskinäisestä toiminnasta. Eikä tuon valheen taustalla ole salaliittoa, vaan täysin inhimillistä ja tavallista liiketoimintaa.

Juuri sitä, minkä päälle rahalla pyörivä maailmamme rakentuu. Sanotaanko tätä toimintaa korruptioksi vai liiketoiminnaksi, riippuu näkökulmasta. On yleisesti tiedossa, että rahoituksen saamiseksi kaunistellaan niin raportteja kuin tulosennusteita. Lääketeollisuus ei tässä eroaa muusta teollisuudesta.

Näin syntyneistä pienistä valheista kasvoi suuria virallisia totuuksia. Virallisesti lähetti-RNA tuote esti tautia vaikka tiedettiin ettei estänyt. Ja lähetti-RNA tuote oli pitkään täysin turvallinen vaikka tiedettiin, ettei se sitä täysin ole. Ja tuote oli virallisesti tutkittu, vaikka tiedettiin yleisesti että valmistajan tutkimustyössä oli puutteita ja niitä pyrittiin valmistajan ja val­von­ta­vi­ran­omai­sen puolesta salailemaan.


Tämä epäsuhta virallisen ja sen ulkopuolisen viestin välillä teki osasta aivan asiallista lääketieteen ääntä salaliittoteoriaa, jota hyvä toimittaja tietysti yrittää välttää.

Ja ironista on se, että te tavallaan boostasitte noita salaliittoteorioita omasta hyvästä tahdosta.


Se voisi olla hauskaa, ellei sen tähden olisi tullut turhaa kuolemaa, kärsimystä ja pelkoa.

Ja salaliittoteoriat kasvattavat pelkoa.


Muurin toisella puolen, missä teitä ei uskota, kuulee nyt veret seisauttavia tarinoita tuhansien vuosien suunnitelmista, jotka tähtäävät meistä suurimman osan surmaamiseen muinaisten sukujen varjeluksessa luodulla geeniteknologialla, jotta pimeyden valtiaat World Economic Forumissa voisivat orjuuttaa ihmiskunnan ja tehdä maailmasta maanpäällisen helvetin.

1662707422153_GR%20by%20wef-me.jpg

Pimeitä salaliittoteorioita, jotka leviävät koska muuri peittää tosiasiat.

1662707485918_FbyGbK4UIAAeiZ8-me.jpg

Toisella, valoisalla puolen muuria, arki, politiikka ja kevyet uutiset jatkuvat kuten aina, vihreät nurmikot leikataan, rokote on aina tieteen tutkima, hyväksytty ja turvallinen ja jokainen joka sitä kyseenalaistaa, on vähän hupsu sa­la­liit­to­teo­rioi­den kaninkoloon tipahtanut höppänä.


Se on naiivi, don`t look up elokuvan maailma.


Totuus on jossain välimaastossa. Sen mykän muurin alla piilossa.

Muurin alle jäi paljon elintärkeää tietoa ja tutkimusta. Selkeää ja kasvavaa näyttöä lähetti-rna tuotteiden vaaroista ja ongelmista. Sinne jäi tiedot valmistajan korruptiosta ja väärinkäytöksistä tur­val­li­suus­ko­keis­sa.

Nyt on jo paljon tutkimusta, joka kertoo, että tuote on hyvin kaukana turvallisesta.

Näemme selittämätöntä ylikuolleisuutta näitä tuotteita käyttävissä maissa. Myös Suomessa.

Emme tiedä, onko piikki syynä. Ehkä on, emme tiedä. Silti sitä edelleen jaetaan.


Nyt tuon muurin takia emme tiedä mikä on totta ja epätietoisuus leviää muihinkin asioihin.

Nyt kaikki huutavat, eivät kuule. Luulevat tietävänsä. Ja uskovat toisen valehtelevan. Puheet meistä ja niistä kasvavat, vaikka emme tiedä keitä ovat me ja ne. Hulluutta ja järjettömyyttä, joka johtuu siitä, että emme yhdessä tiedä mikä on totta.

Silti, muurin takaa ei kuulu mitään. Media, sinä, on hiljaa.


Miksi?


Uskon, että kaikkein suurin syy on sinun oma hyvä tahtosi. Olet todennäköisesti hyvässä tahdossa ottanut rokotteet. En osaa edes kuvitella kuinka vaikeaa on hyväksyä se, että oma hyvä työ, jota vielä tavallaan kantaa sisällään, kantaisikin valhetta.

Siksi tuo valhe kasvoi valtavaksi elefantiksi olohuoneessa. On varmasti hyvin raskasta elää sen varjossa.

Uskon, että jokaisessa on hyvää. Ja uskon että todellinen pahuus syntyy kun hyvää tahtovat pyrkivät omaan hyväänsä eri puolin muuria sitä toista ymmärtämättä.  

Näin käy kun välissä on yhteisen ymmärryksen peittävä muuri.

Muuri, joka jakaa ihmiset meihin ja niihin.  Muuri, joka tappaa keskustelun. Tieteen. Luottamuksen. Ja yhteisen kuvan tulevaisuudesta.


Tämä on niin tärkeä asia, että käytän raamatun termejä.


Armageddon alkaa siitä kun kukaan ei enää luota toiseen. Tie kohti armageddonia syntyy tästä muurista. Yhteisen todellisuuskuvan puutteesta.


Se luo vääriä päätöksiä, joka rapauttaa luottamusta, joka luo vastakkainasettelua ja kyvyttömyyttä ratkaista ongelmia. Näin syntyy se sananlaskun mukainen hyvillä aikeilla päällystetty tie.

Jos jatkamme tällaisella tiellä rakennamme tulevaisuudesta lapsillemme aivan varmasti helvettiä maan päälle. Sinä et halua sitä. Minä en halua. Kukaan ei halua sitä.

Ehdottaisin, että ei mennä sitä tietä.

1662707605527_unabomber-me.jpg

Unabomber, Ted Kaczynski lähetti manifestin lisäksi oikeita pommeja. Minä en sellaista tee, enkä tule tekemään. Nostan vain kissoja pöydälle.

Ted halusi pelastaa maailman teknologialta. Nyt teknologiaa ja algoritmeja käytetään tieteellisen keskustelun sensurointiin ja muurin rakentamiseen.

Tahattomasti. Uskon näin. Minä uskon, että teknologia on hyvä työkaluna mutta ei mestarina.

Sinä toimittaja olet tiedon välittämisen mestarin asemassa. Mutta nyt näyttää siltä, että sinusta tuli tahtomattasi työkalu valheen levittämiseen.


Nyt on sinun mahdollisuutesi korjata erehdys. Voit olla taas mestari ja tehdä kuin elokuvan sankarit. Tai kuten toimittajat ennen. Pyrkiä totuuteen.


Lopuksi viestin uhkaus. Ja palkinto. Tästä viestistä voi tulla jossain määrin viraali.

Jos jaatte sen jossain muodossa, ja ryhdytte käsittelemään tasapuolisesti näitä kysymyksiä, se auttaa palauttamaan luottamusta mediaan - ja saatte mahdollisesti jälleen katsojia ja tilaajia.


Jos ette, ihmiset tietävät. Ja luottamus rapautuu edelleen. Tulevaisuus lähenee.

Rikotaan se muuri. Meidän välissä ei ole mitään mikä sen estäisi.


Kiitos.

1635364930788_Muotokuva.jpg-me

Sami Antinniemi

Kommentit

Yh­teys­tie­dot

sami.antinniemi(ät)gmail.com

Linkit

https://www.facebook.com/sami.antinniemi/

https://twitter.com/SamiAntinniemi

https://rumble.com/c/c-1224622© Sami Antinniemi. Kaikki oikeudet pidätetään. 


Tietosuojaseloste


Muilta sivustoilta upotettu sisältö

Tämän sivuston artikkelit voivat sisältää upotettua sisältöä (esimerkiksi videoita, kuvia, artikkeleita jne.). Toisilta sivustoilta tuodun upotetun sisällön avaaminen on verrattavissa siihen, että vierailija itse kävisi kolmannen osapuolen sivustolla.

Nämä sivustot voivat kerätä tietoa sinusta, käyttää evästeitä, upottaa kolmannen osapuolen seurantaevästeitä ja monitoroida vuorovaikutustasi upotetun sisällön kanssa, mukaan lukien vuorovaikutuksen seuranta jos ja kun olet kirjautunut käyttäjänä sivustolle